skip to Main Content

Duurzaamheid en circulariteit zijn twee belangrijke thema’s die inmiddels ook in de interieurbranche steeds belangrijker worden. Diverse fabrikanten van zitmeubelen nemen uw oude meubels retour om delen ervan te kunnen hergebruiken. Andere leveranciers zijn bezig met nieuwe ontwerpen, waarbij al vanaf de tekentafel rekening wordt gehouden met mogelijkheden van hergebruik van materialen na afloop van de eerste levensduur. Weer anderen zoeken het in materialen die zijn vervaardigd van bijvoorbeeld plastic afval uit zee.

In Schotland werd omstreeks 1860 door Frederic Walton het linoleum uitgevonden. Walton had ontdekt dat bij oxidatie van lijnolie een dik en taai vlies ontstaat. In 1863 slaagde hij er in door het gebruik van dit product, met harsen, kurkmeel, jute en kleurstof een nieuwe soort vloerbedekking te ontwikkelen. Hij noemde zijn uitvinding linoleum: Linum = lijnzaad en Oleum = olie.

Een nieuwe impuls voor de linoleumproductie was de vondst van kleursterke pigmenten. Deze konden linoleumstof elke gewenste kleur geven. Zo begon in 1930 het huidige Forbo in Krommenie met de productie hiervan als vloerbedekking en noemde het Marmoleum. Vanaf die tijd al hebben onze stoffeerders (en in de eerste jaren mijn opa en ook mijn vader zelf) jaarlijks meerdere van deze onverwoestbare vloeren gelegd. Niet alleen in scholen en instellingen, maar vooral ook bij particulieren thuis.

Ondanks dat Marmoleum al grotendeels wordt vervaardigd van natuurlijke materialen is Forbo voortdurend op zoek naar het verbeteren van haar producten, met als recent resultaat de kwaliteit Cocoa die is ontwikkeld en geproduceerd om te worden gerecycled en hergebruikt. Hierdoor wordt CO2-uitstoot voorkomen en tegelijk CO2 vastgelegd. Marmoleum Cocoa vloeren hebben een bijzondere structuur en een verrassende uitstraling door toevoeging van cacaodoppen aan de traditionele grondstoffen.

Bent u ook benieuwd naar deze nieuwe klassieker, of wilt u meer weten over de natuurlijke grondstoffen van Marmoleum? Kom dan gerust eens bij ons langs!

Back To Top