skip to Main Content

Voorheen heb ik al eens aandacht besteed aan het belang van een goede ondervloer onder de gekozen vloerbedekking. Dat woningstofferen echt een vak is en vooral veel kennis en ervaring vereist bleek afgelopen week nog maar weer eens.

Eén van onze klanten heeft recent door een aannemer vloerverwarming laten plaatsen in de afdekvloer van zijn woonkamer. Deze had keurig de leidingen ingefreesd en zou de sleuven ook opvullen, zo is vooraf afgesproken. Meestal raden wij onze klanten aan dat wij dit doen met een geschikte reparatie-vulmortel die qua samenstelling is afgestemd op het type ondervloer en de egaline die er nog overheen moet, om problemen achteraf te voorkomen. Maar in dit geval wist de aannemer ‘wel wat er moest gebeuren’.

Op het moment dat onze stoffeerder bij deze klant binnenstapte om de ondervloervloer te egaliseren, ter voorbereiding op het leggen van de gekozen PVC vloer, bleken echter de leidingen van de vloerverwarming op diverse plaatsen boven de oppervlakte uit te komen en lagen de buizen op andere plekken zelfs los in de vloer, omdat het vulmiddel had losgelaten. Hier overheen egaliseren om een vlakke onderlaag onder het PVC te creëren is dan geen optie, hetgeen juist essentieel is om zo’n vloer zonder bobbels te kunnen leggen. Iedere oneffenheid in de onderlaag is bij dit dunne materiaal namelijk zichtbaar in het eindresultaat.

De aannemer bleek een verkeerd vulmiddel te hebben gebruikt dat enerzijds niet goed hechtte aan het kunststof van de leidingen en anderzijds te vloeibaar was, waardoor de leidingen voor het uitharden ervan zijn gaan ‘drijven’. Resultaat: een uitloop van enkele weken, omdat de vloerverwarming er eerst weer uit moest. Bij de tweede poging hebben wij de sleuven op de juiste manier dichtgesmeerd en de vloer vervolgens geëgaliseerd, met uiteindelijk een prachtige PVC-vloer als eindresultaat. Zorg dus altijd dat u met de leverancier van uw vloer vooraf duidelijk afspreekt wat er moet gebeuren en wie, met verstand van zaken, dat het beste kan doen!

Back To Top