skip to Main Content

Geen gedonder in Keulen

Gisteren met ons verkoopteam ons jaarlijkse bezoek gebracht aan de Internationale Meubelbeurs in Keulen. Een dag waar we ieder jaar weer naar uitkijken in afwachting van enerzijds het nieuws dat onze vaste leveranciers zullen presenteren en anderzijds om ‘sfeer’ te proeven; welke trends zien we in modellen, kleuren en materialen.

Ik moet zeggen dat wij de beurs dit jaar, behoudens enkele positieve uitzonderingen, wat ‘slapjes’ vonden. De lijn die door vele fabrikanten is gevolgd is die van het uitbreiden van bestaande meubelprogramma’s, bijvoorbeeld door het toevoegen van opties aan bestaande banken of, zoals bijvoorbeeld Artifort heeft gedaan, het door ontwikkelen van een bestaande eetkamerstoel tot een kleine fauteuil. Ook qua kleurbeeld is er sinds de vorige editie niet veel veranderd, nog altijd rustige naturel tinten met hier en daar een accent in bijvoorbeeld donkerblauw, brass of oker. Wel wordt de ingeslagen weg van duurzaam produceren in nieuwe ontwerpen duidelijk doorgezet, maar daarover in een volgende editie van deze column meer.

Wat mij betreft waren er drie merken die er in positieve zin bovenuit staken: Interlübke, Gelderland en Leolux. Interlübke had enkele toevoegingen aan de vorige jaar nieuw geïntroduceerde programma’s, zoals een prachtig bureau en een vernuftige ingebouwde werkplek, maar het meest verrassende was toch wel het compleet nieuwe programma Ära. Een open kastsysteem dat ook prachtig als ruimtedeler kan worden toegepast, gemakkelijk is te monteren en demonteren en, zoals we van ze gewend zijn, prachtig is afgewerkt. De naam verwijst natuurlijk naar ‘ruimtelijk’, maar deed mij toch een klein beetje aan Ikea denken. Enige andere overeenkomstigheid is er natuurlijk niet!

Gelderland presenteerde maar liefst drie nieuwe modellen. Twee complete bankenprogramma’s met al vele mogelijkheden in maatvoering en opstellingen en een heerlijk ‘kuipje’ van een fauteuil die helemaal past binnen de ‘vintage’ achtige stijl die je nu veel ziet. Leolux bracht met haar nieuwe bank Rego vooral organische vormen met een ronde chaise longue en licht gebogen elementen die de bank een Italiaanse en luxe uitstraling geven. Onvergelijkbaar met de ‘typische’ Leolux modellen van weleer.

Kortom, “het donderde niet overal in Keulen”, hopelijk wel straks in Milaan!

Back To Top