skip to Main Content

Onlangs werden wij gebeld door een van onze klanten waar wij enkele maanden daarvoor een nieuwe, met stof beklede bank hadden uitgeleverd. De stof zou ineens enorm zijn gaan pluizen en slijten. De klant begreep er niets van. Hoe kon dit gebeuren met een stof van het gerenommeerde merk Kvadrat? En als tweepersoons huishouden zonder huisdieren zou dit toch niet mogelijk moeten zijn?

In dit soort gevallen ga ik altijd eerst kijken naar de eigenschappen en samenstelling van de geleverde stof en kijk ik uiteraard ook of wij de klant daarmee juist hebben geadviseerd. Alle meubelstoffen in onze collectie worden uitgebreid getest op bijvoorbeeld lichtechtheid, slijtvastheid en pilling. Hier zijn internationaal gestandaardiseerde tests en richtlijnen voor. De betreffende stof zou volgens de fabrikant een hoge slijtvastheid moeten hebben en ook weinig gevoelig zijn voor pilling. Wat was hier aan de hand?

Vervolgens heb ik de bank zelf bekeken. Uiteraard heb ik gevraagd of er iets met de stof was gebeurd en of men kledingstukken had met bijvoorbeeld ritsen die het probleem veroorzaakt zouden kunnen hebben. Ook vroeg ik naar het onderhoud en de klant vertelde mij direct dat ze, conform ons advies, de bank regelmatig met de stofzuiger schoon maakten en dat ze daarvoor juist enkele weken geleden een heel handig nieuw draadloos exemplaar hadden aangeschaft.

Hier zat nu precies het probleem; Deze zeer krachtige machine met roterende borstel had in korte tijd de vezels van de stof ernstig beschadigd. Dergelijke ‘krachtpatsers’ zijn nl. meestal niet geschikt voor meubelstoffen.

Ons advies is om bij het stofzuigen van uw zitmeubel altijd gebruik te maken van het speciaal daarvoor bedoelde mondstukje met het (meestal rode) velours erop om te voorkomen dat de vezels van de stof loskomen. En als de stofzuiger is voorzien van regelbare zuigkracht, stel dan de stofzuiger in op halve kracht.

Voor deze klant hebben we als oplossing een vervangende stoffering geplaatst. En gelukkig hadden zij hun ‘oude’ stofzuiger mét mondstukje nog bewaard!

Back To Top