skip to Main Content

Geen halogeen? Geen paniek!

Wellicht heeft u het al in gehoord of gelezen: Vanaf 1 september worden er geen halogeen lichtbronnen meer geproduceerd. Dit is in 2015 besloten door de Europese Unie, omdat bepaalde halogeenlampen veel energie verbruiken en dus slecht zijn voor het milieu. Deze maatregel brengt een behoorlijk ingrijpende verandering met zich mee, omdat er de laatste jaren ontzettend veel armaturen zijn verkocht die zijn uitgerust met halogeen lichtbronnen. Nu is het niet zo dat u binnenkort al geen enkele halogeen lichtbron meer kunt kopen, maar dit zal de komende tijd wel lastiger gaan worden.

Maar wat is nu een goede vervanger voor halogeen? Het antwoord op deze vraag is LED! Veelal wordt led-licht als koud en kil ervaren, maar dit is gelukkig al lang verleden tijd. Er zijn al genoeg armaturen voorzien van een goede led-lichtbron die wel voldoen aan de verwachtingen die wij hebben t.a.v. kleurtemperatuur en kleurweergave. Wel is het zaak de specificaties van de lichtbron goed na te gaan en u goed te laten adviseren over de dimbaarheid van de led-lamp. U kunt een nieuwe, met led uitgevoerde hanglamp meestal niet ongestraft aansluiten op de wanddimmer waar voorheen de met halogeen uitgeruste lamp op was aangesloten, en ook andere bestaande lampen met een ingebouwde dimmer (of snoerdimmer) zijn niet altijd geschikt om zomaar een led-lichtbron ter vervanging in te doen!

Om u, ook op technisch gebied, goed te kunnen adviseren hebben wij, naast onze opgeleide adviseurs, ook nog een elektrotechnicus in dienst. Zo kunnen wij u ondersteunen bij alle veranderende toepassingen in huis. Veldhoven Interieurs werkt daarnaast samen met merken als Ferrolight, Flos en Foscarini. Merken die erg vooruitstrevend zijn op het gebied van ledverlichting. Met name het Nederlandse Ferrolight heeft een geweldige collectie ledverlichting die qua kleurtempratuur en het kleurenspectrum bijna gelijk staan aan het zonlicht. Dit licht ervaart men over het algemeen als zeer aangenaam.

Een ander groot voordeel van led is natuurlijk het verbruik. In tegenstelling tot halogeen is led veel zuiniger in gebruik. De aanschaf van led is dan misschien kostbaarder dan de aanschaf van halogeen, maar dat verdient zich snel terug. Tevens gaat led veel langer mee. Een gemiddelde led heeft ca. 50.000 branduren; Omgerekend ongeveer 28 jaar bij gemiddeld gebruik!

Een fantastische vernieuwing op het gebied van led is draadloze verlichting. Heeft u ergens een donker hoekje zonder een stopcontact in de buurt, wilt u ergens een wandlamp waar er geen spanningspunt in de muur aanwezig is, of wilt u kunnen lezen bij een leeslamp zonder dat u struikelt over een netsnoer op de vloer? Dan zijn de oplaadbare lampen van Nimbus een uitkomst! Ook in deze lampen zijn hoogwaardige led-lichtbronnen verwerkt, waardoor de kleurtemperatuur net zo aangenaam is als die van halogeen. Tevens zijn deze lampen traploos dimbaar.

Kortom, geen paniek over het verdwijnen van halogeen. Led is een prima alternatief zodra je op de hoogte bent van de eigenschappen en toepassingsmogelijkheden ervan. Wij helpen u graag verder.

foto-bij-blokje-halogeen-1
veldhoveninterieurs_nieuws-02
foto-bij-blokje-halogeen-3
Back To Top